Važna dešavanja u Institutu

Frankofonija2015-visuel

Mesec frankofonije

Tokom marta proslavljajmo frankofoniju!Francuski, jezik koji se govori širom sveta, proslavlja se svakog meseca marta. Pridružite nam se u ovom slavlju, učestvujući u dešavanjima koja su postala zaštitni znak Meseca frankofonije, poput Frankofonog diktata ili Takmičenja za frankofonu pesmu! Filmovi, konferencijem izložbe čine deo programa koji Francuski institut organizuje u saradnji sa oartnerskim institucijama iz Novog Sada, kako bi se otkrilo bogatstvo francuskog jezika i frankofonih kultura.

Trame

TEF2Pirot coup de coeur 2015

Le Théâtre en fête (Pozorište slavi, slavi!)

Svake godine početkom juna, Francuski institut u Novom Sadu organizuje  festival“Théâtre en fête” (skraćeno TEF) – Međunarodni festival frankofonog dečijeg pozorišta

Ovaj festival amaterskog pozorišta okuplja stotione mladih glumaca  iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Mađarske… koji dolaze u Novi Sad da nastupe na daskama koje život   znače, doprinoseći tako širenju francuskog jezika i glumeći i zabavljajući se na francuskom.

Festival TEF, iz godine u godinu sve snažniji i inovativniji, predstavlja više od trodnevog festivala – ovaj festival je istovremeno i jedan san, jedna želja : da se pozorište približi svoj deci koja uče francuski jezik. Profesori, reditelji, glumci ili gledaoci, ko god da ste i koji god da je vaš nivo znanja francuskog, TEF je spreman da vas dočeka u Novom Sadu.

Trame

596422_noc-muzeja-foto-promo-8_orig

 Noć muzeja

U mesecu maju, Francuski institut otvara svoja vrata u večernjim satima, kako bi proslavio Noć muzeja. Ova evropska manifestacija ima za cilj da publici približi umetnost kroz opuštenu, festivalsku atmosferu.

Zahvaljujući raznovrsnoj programaciji namenjenoj svim uzrastima, Francuski institut vam pruža mogućnost da otkrijete francusku umetnost i kulturu gledajući i slušajući različite programe, ali i učestvujući u interaktivnim radionicama.

Godine 2014, akcenat je bio na ‘street art’-u.

Godine 2015, više od 600 posetilaca Francuskog instituta uživalo je u izložbama, radnionicama i razgovorima na temu stripa!

Vidimo se 2016. godine na sledećoj Noći muzeja!