Zašto je važno učiti francuski danas?

10 dobrih razloga da naučite francuski

  1. Francuski se govori u celom svetu

Više od 200 miliona ljudi na pet kontinenata govori francuski jezik. Frankofonija obuhvata 68 država i vlada. Francuski je najrasprostranjeniji jezik posle engleskog i deveti po svojoj upotrebi u svetu.

To je jedini jezik koji kao i engleski možete naučiti u svim zemljama sveta. Francuska raspolaže sa najvećom mrežom kulturnih ustanova u inostranstvu gde se održavaju časovi francuskog jezika za 750 000 polaznika.

  1. Jezik koji pruža veću mogućnost zaposlenja

Govoriti francuski i engleski Vam daje više šanse pri pronalaženju zaposlenja na medjunarodnom tržištu rada. Poznavanje francuskog jezika daje Vam mogućnost zaposlenjakako u francuskim firmama u Francuskoj i inostranstvu tako i u frankofonim zemljama (Kanada, Švajcarska, Belgija, i na afričkom kontinentu). Francuska je peta komercijalna sila, i treća zemlja po angažovanju stranih investitora, i spada u ekonomskog partnera prvog reda.

  1. Jezik kulture

Francuski je medjunarodni jezik kuhinje, mode, pozorišta, vizuelnih umetnosti, plesa i arhitekture. Govoriti francuski, znači pre svega imati pristup svim originalnim verzijama poznatih francuskih i frankofonih književnih tekstova, kao i filmovima i pesmama. Francuski je jezik Viktora Igoa, Molijera, Leopolda Sendara Sengora, Edit Piaf, Žan-Pola Sartra, Alena Delona kao i Zinedina Zidana.

  1. Jezik putovanja

Francuska je najposećenija zemlja na svetu sa 70 000 000 posetilaca godišnje. Sa znanjem francuskog jezika puno je prijatnija poseta Parizu i ostalim regijama Francuske (od blage Azurne Obale pa sve do snežnih vrhova Alpa, prolazeći preko divljih obala Bretanje) kao i bolje razumevanje kulture, mentaliteta i umeća življenja na francuski način. Francuski će Vam biti koristan pri poseti Africi, Švajcarskoj, Kanadi, Monaku, i Sejšelima …

  1. Jezik koji će Vam omogućiti studiranje na francuskim univerzitetima

Govoriti francuski Vam omogućava da studirate u Francuskoj na renomiranim univerzitetima ili na visoko rangiranim visokim školama za ekonomiju i inžinjerstvo, visokim školama u Evropi i svetu. Učenici sa poznavanjem jezika mogu konkurisati za stipendije francuske vlade koje se dodeljuju za treći stepen studija svih disciplina u Francuskoj koje Vam obezbedjuju priznate internacionalne diplome.

  1. Jezik medjunarodnih odnosa

Francuski je radni jezik kao što je i zvanični jezik u Ujedinjenim Nacijama, u Evropskoj Uniji, u Unesku, u NATO-u , u Medjunarodnom Olimpjskom Komitetu, Medjunarodnom Crvenom Krstu… kao i u medjunarodnim pravnim institucijama u Strazburu, Briselu i Luksemburgu.

  1. Jezik koji se otvara prema svetu

Posle engleskog i nemačkog, francuski je treći jezik na internetu ispred španskog. Razumevanje francuskog Vam omogućava komunikaciju sa frankofonima na svim kontinentima i pruža Vam drugačiji pogled na svet i informisanje na francuskom jeziku preko medjunarodnih medija (TV5, France 24, Internacionalni Radio Francuske).

  1. Jezik zanimljiv za učenje

Francuski je jednostavan jezik za učenje. Za njegovo učenje postoje mnogobrojne interesantne metode bilo da ste dete ili odrasla osoba. Jako brzo ćete postići nivo za osnovnu komunikaciju.

  1. Jezik koji će vam pomoći da naučite druge strane jezike

Učenje francuskog jezika će Vam pomoći da naučite druge strane jezike, naročito romanske jezike (španski, italijanski, portugalski, rumunski) ali i engleski, s obzirom da je francuski dao 50% osnove rečnika savremenom engleskom jeziku.

  1. Jezik ljubavi i duha

Francuski je pre svega zadovoljstvo učiti, jer je to lep, bogat i melodičan jezik koga često nazivamo i jezikom ljubavi. Francuski je takodje analitičan jezik koji uobličuje misli i razvija kritički duh, što je od izuzetne važnosti u diskusijama i pregovorima.