Projekcija opere : ” Oedipus Rex”

Subota 17. decembar – 19h00
Kulturni centar Novi Sad, Katolicka porta 5

Besplatna projekcija sa Festivala u Eks-an-Provansu!

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Muzičkom omladinom Novog Sada,  vas poziva na projekciju  Simfonije psalama Kralj Edip  Igora Stravinskog ,  koja će se održati u okviru festivala EuroIN film.
Tiltovi na srpskom jeziku, ulaz besplatan.

KRALJ EDIP, simfonija psalama Igora Stravinskog
Režija Peter Sellars
Dirigent: Esa-Pekka Salonen
Solisti: Joseph Kaiser (Kralj Edip), Violeta Urmana (Jokasta), Sir Willard White (kreon / Tiresijas / Glasnik), Joshua Stewart (Pastir), Pauline Cheviller (Antigona narator), Laurel Jenkins (Ismena plesačica)
Orkestar: London Philharmonia Orchestra
Trajanje: 1h44
Opera je titlovana na srpski

Kuga se obrušava na Tebu. Kralj Edip traži krivca. Tokom bespoštedne potrage za istinom, on će shvatiti da je krivac upravo on sâm. Kriv je da je ubio kralja Laja, svog oca, i da je oženio svoju majku Jokastu. Kralj Edip Igora Stravinskog koristi argumente Sofoklovog dela, na starolatinskom, uz čarobnu muziku. Kako bi ispričao nastavak priče, to jest drugo Sofoklovo delo, Edip na Kolonu, reditelj Piter Selars je pribegao dramskom oratorijumu Igora Stravinskog i pretočio da u grandiozno delo: Simfoniju psalama. Ova poslednja je putovanje do bezdana svetlosti, poput onog koje je započeo stari Edip, slepac osuđen na egzil, vođen svojom ćerkom Antigonom do mesta umiranja. Salonen i Selars, pasionirani delom Stravinskog, pričaju nam nastavak priče o Kralju Tebe u društvu Antigone, uz fantastične soliste, tri skandinavska hora i Philharmonia orkestrom.

Režiser Peter Sellars govori o radu na operi Kralj Edip

U saradnji sa Fondation Orange.