Otvaranje Molijerovih dana i razgovor sa pisicima “Pisati o ratu“

Ponedeljak 9. maj, 18.00
Biblioteka Matices srpske, Ulica Matice srpske 1

Molijerovi dani, tradicionalna manifestacija posvećena promociji savremenog francuskog književnog stvaralaštva koja se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ove godine će biti otvorena u Biblioteci Matice srpske, razgovorom sa tri prepoznatljiva glasa savremene francuske književne scene.

Godine 2015, Matijasu Enaru dodeljena je Gonkurova nagrada za roman “Boussole“, u kojem se narator priseće Bliskog istoka pre konflikata koji ga danas razaraju. U svojim ranijim romanima, Enar je već pisao o građanskom ratu u Libanu (“La Perfection du tir“) i o ratovima na Balkanu (“Tout sera oublié“, “Zone“)

“Francusko umeće ratovanja“ Aleksisa Ženija prati ratove koje je Francuska vodila u drugoj polovini XX veka i prikazuje na koji način su oni doprineli tenzijama koje vladaju u svaremenom francuskom društvu. Za ovaj roman, Aleksis Ženi je 2011. godine dobio Gonkurovu nagradu.

Rat provejava i na stranicama romana Emanuela Rubena, posebno izraelsko-palestinski sukobi (u “Jérusalem Terrestre“), rat u Alžiru (“Kaddish pour un orphelin célèbre et un matelot inconnu“) ili Drugi svetski rat (“La ligne des glaces“, roman koji je 2014. godine bio u užem izboru za Gonkurovu nagradu)

Povodom otvaranja Molijerovih dana, ova tri pisca će se okupiti u Novom Sadu, kako bi razgovarali na temu “Pisati o ratu“, gde će pokrenuti pitanja o naraciji konflikta i sećanju na konflikt, kao i o ulozi pisca u vremenu kada se rat pojavljuje u novim oblicima.

Razgovor na francuskom jeziku uz simultani prevod na srpski.
Moderator: Tamara Valčić-Bulić, profesor Filozofskog fakultetat Univerziteta u Novom Sadu

Nakon razgovora, pisci će potpisivati svoje knjige.

Romani Matijasa Enara objavljeni na srpskom jeziku: “Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima“ (Geopoetika), “Brevijar za pirotehničare“ (Agora)
U pripremi: “Zona“ i “Busola“ (Akademska knjiga)
Roman Aleksisa Ženija “Francusko umeće ratovanja“ objavila je izdavačka kuća Zavet, dok Akademska knjiga priprema prevod romana “La ligne des glaces“ Emanuela Rubena.