O nama

Francuski institut u Novom Sadu, ogranak Francuskog instituta u Srbiji, predstavlja središte francuske kulturne diplomatije u Vojvodini. Dinamičan akter na polju kulture, Institut deluje kao  izlog  za savremeno francusko stvaralaštvo, a istovremeno podstiče učenje francuskog jezika kroz podršku obrazovnim ustanovama, ali i organizovanje kurseva jezika i DELF/DALF ispita u samom Institutu.

Dva osnovna cilja njegove misije:

  • dijalog i razmena izmedju francuske i srpske kulture,
  • širenje francuskog jezika, kao i širenje francuske i frankofone kulture.

Francuska medijateka pruža posetiocima mogućnost da pozajmljuju knjige, kompakt diskove, DVD (5000 dokumenata), u prijatnom prostoru prelistavaju preko 20 redovnih brojeva časopisa i novina, članovima i pristup internetu i mogućnost da gledaju programe francuske televizije, prisustvuju dogadjanjima u sali za predavanja i projekcije, kao i da u galeriji pogledaju raznovrsne izložbe.

Francuski institut zauzima sve značajnije mesto u kulturnom životu Novog Sada. Njegova mnogobrojna publika dolazi pre svega iz univerzitetskog miljea (student, predavači i istraživači), ali i iz mnogorodnih intelektualnih i umetničkih miljea Novoga Sada i Vojvodine.

Pokretači smo brojnih akcija u oblasti kulture, u saradnji sa različitim kulturnim institucijama (Muzičkom omladinom Novog Sada, Studentskim kulturnim centrom, Akademijom umetnosti, Pozorištem mladih itd.), univerzitetom, lokalnim vlastima, odeljenjem za kulturu Ambasade Francuske i francuskom mrežom kulturne saradnje, kao i sa francuskim preduzećima (Lafarge BFC, Mlekoprodukt Biser) koja posluju u Srbiji. Tako potvrđujemo svoju osnovnu misiju – podršku saradnji sa srpskim ustanovama i pokretanje nove saradnje sa srpskim ustanovama.

Značajna je i aktivnost Francuskog instituta u oblasti organizovanja kurseva francuskog jezika (na svim nivoima), radionica i specijalizovanih kurseva kojima izlazi u susret širokim interesovanjima ovdašnje publike.

Od otvaranja Instituta 2004. godine, naša publika se neprestano povećava, a aktivnosti razvijaju. Pozivamo vas da redovno posećujete naš sajt (www.ccfns.org.rs) kako biste bili informisani o svim zbivanjima, izmenama i novinama koje nisu stavljene u višemesečni štampani program naših aktivnosti dostupan u Medijateci.

  • Francuski institut u Srbiji – Ogranak u Novom Sadu
  • Nikole Pašića 33 – 21 000 Novi Sad
  • Tel/Fax: 021/47-22-900
  • E-mail: infons@institutfrancais.rs
  • Radno vreme: ponedeljak – petak 13.00 – 20.00