Francuski filmovi na Slobodnoj zoni

Francuski institut u Srbiji je dugogodišnji partner festivala Slobodna zona. Pozivamo vas da pogledate izbor francuskih produkcija i koprodukcija, igranih i dokumentarnih, koje će biti prikazane ove godine. Posebno nam je drago što su naročito dobro zastupljene rediteljke: Solveg Anspak, Lejla Boužid, Emili Delez,  Ralica Petrova… kao i Melani Loran sa filmom Sutra koji je režirala zajedno sa Sirilom Dijonom. Ovaj dokumentarac, koji je pogledalo preko milion Francuza, oduševio je gledaoce širom sveta svojom pozitivnom energijom i idejama građanskog aktivizma radi suočavanja sa ekološkim problemima. Primerima koje sadrži u sebi, Sutra daje elan svima koji ga gledaju i podstiče na aktivnije učešće u rešavanju problema životnog okruženja.

Otvaranje festivala: 10. novembar
Novi Sad, Bioskop Arena, 20h30

NERUDA (igrani)
Režija: Laren / Čile, Argentina, Španija, Francuska, 2016, 108’

Godine 1948. Hladni rat proširio se i na Čile. U Kongresu, senator Pablo Neruda otvoreno kritikuje postupke svoje Vlade. Predsednik Videla želi da ga kompromituje i poverava strašnom inspektoru Oskaru Pelišonou zadatak da ga uhapsi. Neruda i njegova supruga, slikarka Delia del Karil ne uspevaju da napuste zemlju i primorani su da se kriju. Neruda se poigrava sa inspektorom, namerno ostavlja tragove kako bi potraga bila još opasnija i zanimljivija. U toj igri mačke i miša, pesnik vidi priliku da postane simbol slobode i književna legenda.

Trejler

Novi Sad, MSUV, 11.11 – 18h

GOSPOĐICA NEMOGUĆA (igrani)
Režija: Emili Delez / Francuska, 2016, 90’

Razmišljanja glavne junakinje: „Moj otac je užasan, moja majka je užasna, moje sestre takođe, a ja sam najgora od svih. Povrh svega, zovem se Aurora. Profesori me mrze, imala sam jednu drugaricu ali je više nemam, moji roditelji maštaju da me pošalju u internat kako bi me se otarasili.  Mogla bih da uživam u svom rok bendu, samo kada me ne bi terali da pevam pred ljudima. Na ovom stupnju prezira, trebalo bi da mi neko dodeli medalju. Stvarno, da li postoji trinaestogodišnjakinja koja je nesrećnija od mene?“

Trejler

Novi Sad, MSUV, 13.11 – 18h

SUTRA (dokumentarni)
Režija: Melani Loran, Siril Dijon / Francuska, 2015, 118’

Prikazuje rešenje, priča interesantnu priču… Ovo je možda najbolji način da se reše ekološka, ekonomska i socijalna kriza kroz koje prolaze naše zemlje. Nakon teksta u časopisuo Nature o mogućem izumiranju dela ljudske vrste do kraja 21. veka, Siril Dion i Melani Loran su, zajedno sa timom od četvoro ljudi, sproveli istragu u 10 različitih zemalja, kako bi shvatili šta bi moglo da dovede do ove katastrofe, a pre svega – kako je izbeći. Tokom istraživanja, upoznali su ljude koji su među prvima pokušavali da obnove poljoprivredu, energiju, ekonomiju, demokratiju i obrazovanje. Spajanjem tih konkretnih i pozitivnih akcija, koje već imaju efekta, počeli su da shvataju kako bi budućnost mogla da izgleda…

Trejler

Novi Sad, MSUV, 11.11 – 20h

POŽAR NA MORU (dokumentarni)
Režija: Đanfranko Rosi / Italija, Francuska, 2016, 108’

Dobitnik Zlatnog Medveda na filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, Đanfranko Rosijev britki i dirljivi prikaz mediteranskog ostrva Lampeduza, koji opisuje humanitarnu krizu u morima oko njega, je ujedno majstorski odrađen dokumentarni film i blagovremeni poziv za hitnu akciju.
Smeštena 150 milja južno od Sicilije, Lampeduza je osvanula u javnosti kao prva luka koja je ugostila stotine hiljada Afrikanaca i bliskoistočnih izbeglica koji putuju ka Evropi u potrazi za boljim životom. Nakon meseci provedenih na ostrvu, u dodiru i susretu sa stanovnicima, Rosi je sakupio neverovatan broj snimaka, koji se bave istorijom, kulturom i svakodnevnim životom izbeglica. Stavljajući u fokus dvanaestogodišnjeg Semuela, koji istražuje kopno i pokušava da savlada more, film postepeno gradi nenadmašivi, naturalistički portret stanovnika Lampeduze i događaje koje čine njihovu svakodnevicu.
Rezultat je lirski, poetski i iskreno moćni dokumentarac koji niti sudi, niti preteruje, već gledaocu pokazuje svet kakav jeste – do potpuno poražavajućeg dejstva.

Trejler

Novi Sad, MSUV, 12.11 – 20h

BESKRAJNA POEZIJA (igrani)
Režija: Alehandro Hodorovski / Čile, Francuska, Japan, Velika Britanija, 2016, 128’

Santijago de Čile, za vreme uzbudljivih 40-ih i 50-ih godina. “Alehandrito” Hodorovski, dvadesetogodišnjak, odlučuje da postane pesnik, uprkos želji svoje porodice. Ulazi u tesne krugove tadašnje umetničke i intelektualne avangarde i upoznaje Enrikea Lina, Stelu Dijaz, Nikanor Paru i mnoge obećavajuće, ali nepoznate i mlade pisce, koji će postati klasici latinoameričke moderne literature. Potpuno zaronjeni u taj svet poetskog eksperimentisanja, oni žive na način na koji se malo njih usudilo da živi: senzualno, autentično, slobodno, besno.

Trejler

Novi Sad, MSUV, 15.11 – 20h

DOK OTVARAM OČI (igrani)
Režija: Lejla Buzid / Francuska, Tunis, Belgija, UAE, 2015, 103’

Tunis, leto 2010, nekoliko meseci pred Revoluciju: osamnaestogodišnja Fara je upravo završila srednju školu i porodica je već vidi kao budućeg doktora. Ali, ona ne misli tako. Fara peva u političkom rok bendu. Oseća strast za životom, opija se, otkriva ljubav i, protiv volje majke Hajet, koja zna kakve opasnosti vrebaju u Tunisu, istražuje svoj grad noću.

Trejler

Novi Sad, MSUV, 14.11 – 18h

EFEKAT VODE (igrani)
Režija: Solveg Anspak / Francuska, Island, 2016, 82’

Samir, visok i krakat radnik na dizalici, od svojih 40 i kusur godina, poreklom iz Montreja, na periferiji Pariza, zaljubi se do ušiju u Agatu, žustru devojku koju je video u kafiću. Otkriva da je ona instruktor plivanja na lokalnom gradskom bazenu i, u nedostatku boljeg plana, odlučuje da se prijavi kao njen učenik… iako savršeno dobro zna da pliva. Međutim, njegov plan opstaje samo tokom tri časa, jer Agata mrzi lažove. Istina isplivava. Agata je besna, da li je tu svemu kraj…?

Trejler