Francuska muzička jesen: Sombor i Subotica

11. oktobar u 20.00: Narodno pozorište Sombor, Trg Kosta Trifković 2
12. oktobar u 19.30:  Gradska većnica, Trg Slobode 1, Subotica

Francuski institut u Srbiji i Société générale Srbija pridružuju se po treći put partnerima širom Srbije, kako bi podelili sa vama velike klasične ili savremene muzičke trenutke. Zajedno sa srpskim muzičarima ili orkestrima, ovi koncerti koji otvaraju jesenju sezonu prilika su da naše dve zemlje zajedno vibriraju.

Ove jeseni, u saradnji sa festivalom Belgrade Saxperience, Kulturnim centrom “Laza Kostić“ iz Sombora i Gradom Suboticom, u Narodnom pozorištu Sombor i Gradskoj većnici Subotice, nastupiće saksofonisti Nicolas Arsenijević i Milan Savić, uz klavirsku pratnju Ukija Ovaskainena.

Ulaz na oba koncerta je besplatan

 

Nikola Arsenijevic

Nakon završenih studija na Konzervatorijumu u Serži-Puntuazu kod prof. Žan-Iv Formoa i Konzervatorijuma u San-Maru kod Nikole Prosta, ovaj mladi saksofonista, rođen 1988 je studirao kod Kristijana Virta pre nego što je primljen na CNSM u Parizu u klasu čuvenog profesora Klod Delangla.

Nikola Arsenijević je tokom godina paralelno sticao i bogato iskustvo na bini. Osnovao je kvintet Oblivion sa kojim je održao veliki broj koncerata širom Francuske. Učestvovao je kao solista sa orkestrom na nekoliko koncerata naročito sa Slovenačkim gudačkim kamernim orkestrom u Ljubljani i sa Kieri kamernim orkestrom u Italiji izvodeći koncerte Glazunova i Larsona.

Član je ansmbla saksofona CNSM u Parizu i kvarteta Laloi (osnovanog 2008) izvrsnog u miksu žanrova – tango, džez, muzike centralne Evrope i Balkana, klasične muzike, savremenih kompozicija i konstantnog istraživanja novih horizonata.

 

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Gordana Tudora, a klarinet diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Ante Grgina.

Kao saksofonista do sada je imao nekoliko resitala u Sali Beogradske filharmonije, Narodnoj biblioteci, Kulturnom centru Beograda a nastupao je solistički na Kolarcu sa Simfonijskim orkestrom  Rts-a, kamernim orkestrom Metamorfozis, Velikim kamernim оркестром.

Milan Savić je direktor međunarodnog festivala saksofona – Belgrade Saxperience koji prate sjajne kritike stručne javnosti. Festival ima za cilj da edukuje mlade, obogati repertoar za saksofon, promoviše različite mogućnosti saksofona i ugosti najznačajnije saksofoniste današnjice uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

 

Uki Ovaskainen (Espo, Finska) svira klavir od svoje pete godine, a prvi nastup sa orkestrom imao je u jedanaestoj godini. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelius u Helsinkiju u klasi prof. Hui-Jing Tavašerna, a potom na Kraljevskoj Danskoj muzičkoj akademiji kod prof. Hozea Ribere, gde je diplomirao sa najvišom ocenom.  Aktivan je kao solista i kamerni muzičar u celoj Skandinaviji, Evropi, Srbiji i Hrvatskoj. Svirao je solističke koncerte i učestvovao na festivalima kao što su Espo međunarodni pijanistički festival, Zlatni dani Kopenhagena, Majski muzički memorijal Josip Slavenski, Dani Milka Kelemena. Svirao je kao solista između ostalih i sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga (Danska).

 

Pokrovitelj Francuske muzičke jeseni banka Société générale.