FESTIVAL SLOBODNA ZONA

Francuski institut svake godine podržava ovaj nezaobilazni i veoma važan festival koji podstiče na razmišljanje o ljudskim pravima. 

Ove godine imamo privilegiju da vam predstavimo dve koprodukcije koje su imale zapažen uspeh u Francuskoj i u svetu.

Ponedeljak, 6. novembar u 21h00
Beograd, DKC
Novi Sad, KCNS
Niš, Kupina

Ja nisam tvoj crnja
(Francuska, Švajcarska, Belgija, S.A.D, 2016, 93’)
Režija: Raul Pek

U ovom veoma važnom ostvarenju, haićanski reditelj Raul Pek koristi tekst pisca Džejmsa Boldvina kako bi otvorio dijalog sa današnjom Amerikom o rasizmu uperenom protiv afričko-američke populacije.

Džejms Boldvin je rođen 1924. u Harlemu, afričko-američkom njujorškom kvartu. Crne puti i homoseksualne orijentacije, odbačen je od strane svoje porodice. Kada je imao deset godina, biva zlostavljan od strane dva policajca. Čitavog života, on piše o nasilju prema manjinama. Dokumentarni film Raula Peka bavi se sa prvih trideset stranica dela koje je autor knjige Pretvaranje ostavio nedovršenim nakon svoje smrti 1987. godine. U Remember this House, Džejm Boldvin je želeo da napiše istoriju Amerike kojom dominiraju belci kroz bitku tri ikone građanskih prava: Medgara Eversa, Martina Lutera Kinga Juniora i Malcolma Xa, koji su svi ubijeni pre nego što su napunili četrdeset godina.

Bande d’annonce