Bioskop solidarnosti sa izbeglicama

Ponedeljak 13 – utorak 14. jun, u 19.00 i 21.00
Omladinski centar Crna kuća, Vojvode Bojovića 13

Pozivamo vas da nam se pridružite u Omladinskom centru Crna kuća, gde će se 13. i 14. juna održati projekcije četiri dokumentarna filma, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen u fond Volonterskog centra Vojvodine namenjen izbeglicama i volonterima koji im pomažu http://bit.ly/1U93woQ . Filmovi se prikazuju sa titlovima na sprskom jeziku, a umesto karte, na ulazu će se ostavljati donacije u minimalnom iznosu od 150 dinara.

PROGRAM:

Ponedeljak 13. jun – 20.00
BARSELONA ILI SMRT
(FRA, 2007, 49′ )
Režija: Idrisa Giro

Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda: ribari koje je mondijalizacija lišila hleba primorani su da krenu pogubnim putem ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

Ponedeljak 13. jun – 21.00
OD JEDNOG ZIDA DO DRUGOG – BERLIN-SEUTA
(FRA, 2008, 90’ )
Režija: Patrik Žan

Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to nove društvo i grade ga energično i punim srcem.

Utorak 14. jun – 19.00
U RUŠEVINAMA
(FRA, 2008, 72′ )
Režija: Olivije Mejs

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika.

Utorak 14. jun – 21.00
MAJKA
(FRA, 2007, 80’ )
Režija: Antoan Katen i Pavel Kostomarov

Zove se Ljuba. Na ruskom to znači „ljubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa svoje devetoro dece. Daleko od nasilnog muža, brine o najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu… dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana u borbi protiv nedaća.