Asphalt Jungle 3: Rapsodije

29. oktobar u 19:30
Srpsko narodno pozorište  

„Asphalt Jungle 3: Rapsodije“
pozorišne trupe Théâtre du Rictus

Tekst: Silven Levi
Režija: Loran Mendon

‘Rapsodije – kad daske koje život znače spaljuju televiziju“

Aveti rijaliti šou programa i starletizacije anonimnih takmičara u srži su inspiracije « Rapsodija », novog komada Lorana Mendona, poslednjeg dela trilogije, na repertoaru Onyx-a 15. i 16. januara.

Još davne 2007. godine počeo je pustolovni rad na trilogiji kada su se upoznali reditelj Loran Mendon i autor teksta Silven Leve. Tako nastaje komad « Džungla na asfaltu », kao plod slučajne saradnje. Besplatno, ničim izazvano nasilje, potčinjenost i odnos žrtva-dželat dobijaju mesto i slobodu na sceni, u komadu u kom se « mehanizam nasilja razotkriva ». Do koje mere ćemo pustiti nasilno šikaniranje pre nego što se pobunimo? pita se autor u « Džungli na asfaltu ».
Od prvog poglavlja, ekipa se nije menjala, od autora do kosimografkinje, pod kožu im se uvuklo zajedništvo i družba. Tako je, usred udobnosti i osmoze koju pruža družina, sasvim prirodno nastala ideja o trilogiji. U drugom poglavlju, « U zemlji », istražuje se nasilje psihološkog reda, smešteno u naročiti kontekst, isprva čini se ne toliko varvarskog karaktera ali se ubrzo uviđa da ima podjednako razorne posledice kao i fizički nasrtaj : patnja i mobing. « Trilogija meri puls društva, na površinu izvlači nerado obrađivane teme » poverava se Loran Mendon.
Na ovom osetljivom i krhkom koncu stiže nam i najnovija i poslednja predstava, « Rapsodije », održavajući ravnotežu kao kakav laki, bestežinski akrobata. « Hteli smo da govorimo o televiziji, o onome što se naziva scripted reality, o naduvanom događaju iz svakodnevne hronike ». Scripted reality ili rijaliti šou ? « Živi mojim životom », « Udaj se za mog sina », « Šti u poseti Ibici », i mnoge druge emisije koje opsedaju naše male ekrane savršen su odraz onoga o čemu govorimo. Rijaliti je režiran, priča napisana, doterana, sažvakana kako bi bila preneta na ekran preko što potpunije adaptacije kroz scenario.
« Rapsodije » su priča o maloj produkcijskoj kući koja se bavi kastingom, formatiranjem i šabloniziranjem kastiranih kandidata, potom ih uvežbava ne bi li na kraju snimila seriju scena porodičnog života koje koketiraju sa apsurdnim. Ova serija podeljena je u epizode koje su osnovi predstave i daju joj ritam. Gledalac postaje dvostruki gledalac ove režije u režiji ; predstava u predstavi najzad pretvorena u komad koji predstavlja samleveno zapadno društvo, propušteno kroz mlin Lorana Mendona i Silvena Levea. « Rapsodije » su mig, prolaz prema načinu na koji se snimaju sve te emisije u osnovi starletizacije anonimnih učesnika.
Nema tu mesta kritici, istini, jedino pitanjima o složenosti našeg društva. « Svet je u mnogo manjoj meri manihejski nego što žele da nam ga prikažu ». Da li će daske koje život znače spaliti televiziju ?

Autor: Gina di Orio

Programska knjizica Riktus

O predstavi Rapsodije